Ny videoserie skal støtte hjælpere til traumeramte

KIT udgi­ver ny under­vis­nings­se­rie sam­men med Indre Mis­sions Tvær­kul­tu­rel­le Arbej­de. Under­vis­nin­gen er skabt som en hjælp for ansat­te og fri­vil­li­ge, der arbej­der med trau­me­ram­te flygt­nin­ge og migran­ter. En ny under­vis­nings­se­rie

Læs mere >

Migrationssorg — en guide til frivillige

At flyt­te til et nyt land er for­bun­det med man­ge omvælt­nin­ger, og flygt­nin­ge og migran­ter gen­nem­går en kom­pleks pro­ces kal­det ‘migra­tions­sorg’.  I den­ne hånd­bog fin­der du en beskri­vel­se af de

Læs mere >

Migrantkirkeledere satte aftryk på lederkonference

I år var de inter­na­tio­na­le kir­ke­fæl­les­ska­ber i Dan­mark usæd­van­ligt godt repræ­sen­te­ret, da frikir­ke­le­de­re fra hele Dan­mark sam­le­des på leder­kon­fe­ren­ce i Kol­ding. Det er altid spæn­den­de, når knap 400 men­ne­sker er

Læs mere >

Ny videoserie skal støtte hjælpere til traumeramte

KIT udgi­ver ny under­vis­nings­se­rie sam­men med Indre Mis­sions Tvær­kul­tu­rel­le Arbej­de. Under­vis­nin­gen er skabt som en hjælp for ansat­te og fri­vil­li­ge, der arbej­der med trau­me­ram­te flygt­nin­ge og migran­ter.

En ny under­vis­nings­se­rie under nav­net ”Psy­ko­lo­gisk robust­hed for dem der ræk­ker ud i tvær­kul­tu­relt arbej­de” er i dag ble­vet lan­ce­ret for at støt­te ansat­te og fri­vil­li­ge i deres arbej­de med flygt­nin­ge og migran­ter.

Seri­en foku­se­rer på at udru­ste og styr­ke dem, der arbej­der som ansat eller fri­vil­lig i det tvær­kul­tu­rel­le felt med viden og værk­tø­jer til at hånd­te­re både egne og andres reak­tio­ner og følel­ser, med det mål at ska­be lang­tids­hold­bar­hed i arbej­det.

Arbej­det med flygt­nin­ge og migran­ter er menings­fuldt, men det kan også være kræ­ven­de. Der­for er inten­tio­nen med video­er­ne at ska­be et fæl­les sprog og for­mid­le viden om gene­rel­le reak­tio­ner og symp­to­mer, man kan ople­ve, når man er i det tvær­kul­tu­rel­le arbej­de som ansat eller fri­vil­lig.

Sundhedsvæsen møder tværkulturelt arbejde

Lands­le­der i IMTA, Kris­ta Rosen­lund Bel­lows, og sygeple­jer­ske og risi­ko­ma­na­ger Dor­te Møl­ler Han­sen er blandt ini­ti­a­tiv­ta­ger­ne til pro­jek­tet.

”Idéen til dis­se under­vis­nings­vi­deo­er byg­ger på en kob­ling af arbej­det med psy­ko­lo­gisk robust­hed for med­ar­bej­de­re i sund­heds­væ­se­net sam­men med erfa­ring fra det tvær­kul­tu­rel­le arbej­de,” for­kla­rer Dor­te Møl­ler Han­sen og fort­sæt­ter:

”Der er et behov for at ken­de til og erken­de almin­de­li­ge psy­ko­lo­gi­ske meka­nis­mer i mødet med et andet men­ne­ske i det tvær­kul­tu­rel­le arbej­de.”

KITs gene­ral­se­kre­tær, Ruben Holm­gre­en Falk, håber og tror, at video­un­der­vis­nin­gen vil kom­me man­ge til hjælp:

”Det er vig­tigt med robu­ste fri­vil­li­ge, der er rustet til at tage hånd om de sår­ba­re og udsat­te i deres ofte svæ­re vir­ke­lig­hed. I vores kon­takt med ildsjæ­le enga­ge­ret i kir­ke­li­ge inte­gra­tions­ind­sat­ser ople­ver vi også en efter­spørgsel efter værk­tø­jer, der kan hjæl­pe dem til at hånd­te­re og bear­bej­de det psy­ko­lo­gi­ske pres. Der­for er det­te video­ma­te­ri­a­le vig­tig.”

Hjælp til selvhjælp

Mål­grup­pen for video­un­der­vis­nings­se­ri­en er fri­vil­li­ge og ansat­te i det tvær­kul­tu­rel­le arbej­de i krist­ne orga­ni­sa­tio­ner og kir­ker, samt per­so­ner med ven­ner blandt migran­ter og flygt­nin­ge.

Video­er­ne varer 30–40 minut­ter og kan bru­ges både indi­vi­du­elt og i grup­per. Til hver video er der udar­bej­det ekstra mate­ri­a­le, så man sam­men eller på egen hånd kan arbej­de vide­re med ind­hol­det.

Læs mere om video­se­ri­en om psy­ko­lo­gisk robust­hed her